Kategória archívum: Kerti tanácsok

Adventi koszorúk, kopogtatók

Advent szó jelentése “eljövetel”.A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Advent a karácsonyt (december 25.) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.
Az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, amelyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet.

P1020757v.P1020724v.m.P1020728v.m.P1020734v.m.P1020732v.P1020748v.P1020749v.P1020761v.P1020767v.P1020808v.P1020813v.P1020818v.P1020852v.P1020854v.P1020857v.P1020860v.P1020856v.P1020865v.P1020871v.P1020869v.P1020847v.P1020875v.P1020877v.P1020878v.P1020882v.

BARENBURG fűmagkeverék kapható!

Mik az előnyei:

– lassabb növekedésűek, kevesebb nyírást igényelnek

– jól tűrik az alacsonyra nyírást

– szárazságtűrőek

– télállóak

– rozsda és hópenész betegségekkel szemben ellenállóak

– fuzárium rezisztenciájuk jó

A fűmagkeverékek a hagyományos fűmagokhoz képest apróbb magvúak, így négyzetméterenként 3-40 g fűmag elegendő.  1 és 5 kg-os kiszerelésben kaphatóak.

Solide – általános használatra

Shadow gazon – kevésbé igénybe vett területek füvesítésére

Sport Classic – erősebben igénybe vett területek füvesítésére

 

Burgonya-fajták

A sikeres burgonya termesztés legfontosabb záloga  mindenekelőtt a jól megválasztott fajta és a fajta jó minőségű vetőgumójának használata.  Ebben segítünk az üzletünkben kapható burgonya fajták rövid ismertetésével:

Agria

Gumója igen nagyméretű, ovális alakú. Héja sárga, húsa sötétsárga színű. Középérésű, rendkívül bőtermőfajta. Fonalféreg rezisztens fajta. Igen jó ízű és jól tárolható

Balatoni rózsa

Termőképessége jó. Gumója közepes méretű, ovális alakú. Héjszíne rózsa, húsa halványsárga színű, formatartó képessége jó, gumója piacos megjelenésű. Kiváló ízű, jól tárolható.

Cleopatra

Gumója gyorsan fejlődő, nagyméretű, ovális alakú, kissé lapított egyenletes felszínű. Héja rózsaszínű, húsa sárgás-fehér. A fajta bőtermő, primőr-termesztésre alkalmas, nagyon jó ízű.

Démon

Termőképessége jó. Gumója nagy, ovális alakú, piros héjú, sárga húsú. Bőtermő, kiváló ízű fajta. Hosszú nyugalmi ideje miatt jól tárolható.

Desiree

Sárga húsú, rózsaszín héjú, régóta ismert és népszerű fajta. Hosszúkásan ovális, egyenletes felszínű gumóin a rügyek sekélyen helyezkednek el. Jól tárolható.

Hópehely

Gumója rövid ovális alakú, rózsaszínbe hajló, sárga héjú. Húsa fehér. Középnagy gumókat nevelő, kiváló ízű, sokoldalúan felhasználható, jól tárolható.

Impala

Korai érésű, gyors fejlődésű, korán nagy gumókat fejlesztő fajta. Sárga húsú és héjszínű gumói tetszetősek, hosszúkásan oválisak. Korai primőr termesztésre kiváló, fonalféreg rezisztens.

Kondor

Gumója igen nagyméretű, ovális, kissé egyenetlen felületű.. Héja rózsaszín, húsa sárgásfehér színű. A fajta nagyon bőtermő. Gumója gyorsan fejlődik, ezért előhajtatva primőr-termesztésre is alkalmas. Burgonya-fonálféregre fogékony, fitoftórával szemben jó ellenálló.

Somogyi sárga kifli

Gumója jellegzetes “kifli” alakú. Héja sárga, húsa ugyancsak sárga színű. Termőképessége alacsony, jól tárolható. Jellegzetesen jó ízű desszert burgonya, elsősorban saláta és hidegkonyhai készítmények számára alkalmas. Termesztése nagyobb gondoskodást igényel, vízigényes, varasodással szemben ellenálló.

Tavaszi munkák!

Gyümölcsfáinkban, szőlőinkben és más fás szárú dísznövényeinken is áttelel a kórokozók és kártevők egész serege. A gondosan elvégzett mechanikai munkákkal (metszés) és a lemosó permetezésekkel lényegesen csökkenthetjük mennyiségüket, mérsékelhetjük a tavaszi fertőzéseket és kártételeket.

A metszések elkezdésekor tisztában kell lennünk a növények rügyeinek milyenségéről pl. virágrügy, hajtórügy, vegyes rügy. A termőrészek, termőalapok ismeretében kezdhetjük a különböző metszéseket. Ismeretanyag hiánya, kételye esetén forduljon szakembereinkhez.

Lemosó permetezéskor a védekezésre javasolt szerek sokasága kapható üzletünkben (pl. Agrokén, Bordói lé, Agrol Plus, Rézkén, Olajos Rézkén, Vegesol eReS, stb.) felhasználási szaktanácsadás mellett. Kérje eladóink segítségét!

Gyökérlabdás karácsonyfa – hasznos tudnivalók

Ha úgy dönt, hogy karácsonykor gyökeres fenyőt díszít,  segítünk egy két hasznos tudnivalóval, hogy a fenyőfa túlélje a karácsonyt, és még sok éven át örömet szerezzen Önnek.

– A megvásárolt fenyőt ne a fűtött szobában tárolja

– Az ünnep közeledtével fokozatosan szoktassa a szobahőmérséklethez.

– Öntözze, a földlabda soha ne száradjon ki teljesen

– Kíméletesen díszítse, hogy ne okozzon kárt a növényben

 

Az ünnepek elmúltával megint fokozatosan kell a fenyőt a kinti hideghez szoktatni. Fagymentes időben ki lehet ültetni a kertbe.  Ha nem ülteti ki, óvni kell a cserepet, hogy ne fagyjon át a földlabda.

Várjuk szeretettel üzletünkben, ahol kollégáink további tanácsokkal segítenek.

Kellemes ünnepeket!

Őszi ültetés

ŐSZI ÜLTETÉSŰ VIRÁGHAGYMÁK

Elmúlnak a napsütötte meleg napok, a színpompás növények lassan elsárgulnak. Az ősznek megvan a saját szépsége. De a virágot kedvelő kertészkedőknek már a tavaszra is kell gondolniuk. Kora tavasszal nyíló hagymás növényeinket ősz folyamán kell a földbe juttatni. Ezek a következők: tulipán (több tucat változata), nárcisz, jácint, krókusz, hóvirág, liliom, Allium (díszhagyma), Fritillaria (császárkorona).

Tovább olvasom »

Ültetés

Néhány jó tanács ültetéshez

A nem megfelelő ültetés miatt sok növény sínylődik hosszú ideig a szabadföldben. Szeretnénk néhány jó tanácsot adni, hogy mi is, és Ön is Kedves Vásárló nyugodt lehessen. A választott növény jól fogja magát érezni, fejlődése a tanácsok betartása mellett látványos lesz.

A nálunk kapható növényválaszték „csomagolását tekintve 3 csoportba sorolható:

  • szabadgyökerű növények
  • konténeres növények
  • földlabdás növények

Tovább olvasom »

Tavaszi metszés

Tavaszi metszésről, lemosó permetezésről

A kora tavaszi tennivalók között az egyik legfontosabb a télvégi LEMOSÓ PERMETEZÉS. Ezzel nem csak elpusztíthatjuk a megtapadt gombakártevők szaporító képleteit, valamint ritkíthatjuk a rovarkártevők (atka, pajzstetű, levéltetű, moly) áttelelő alakjait, hanem megelőzhetjük tavaszi fertőzésüket és intenzív támadásukat a vegetációs időszakban is. Permetezés előtt végezzük el a METSZÉST is, mert a fák megritkított koronáját a permetszer könnyebben, hatékonyabban be tudja vonni.

A metszés célja:

  • rendszeres termés biztosítása
  • könnyen legyen kezelhető
  • lombfelület optimális kialakítása, ápolása
  • a szüret optimális biztosítása

Tovább olvasom »

Növényvédelem

Az elmúlt években sok növényvédő szer forgalmi engedélye bevonásra került. Nehéz eligazodni a vegyszerek között. Kérjen árudánkban segítséget, mit, mivel, mi ellen védekezzen. Fel kell ismerni a kár- és kórokozók képleteit. Milyen növényen van, milyen a növény állapota stb.

Legegyszerűbb, ha a beteg növényről levelet, leveles ágat letörve visszük el a szakáruházba. Fontos az időbeni védekezés. Ismerni
kell a kár- és kórokozók biológiáját, hogy hatásos védekezést tudjunk biztosítani növényeink számára. Ne egyféle szert használjunk, mert a rezisztencia (ellenálló képesség) gyorsan kialakul, és a permetezéseink nem lesznek hatékonyak. Üzletünkben a különféle kár- és kórokozók ellen permetanyagokat megvásárolhatja, ingyenes szaktanácsadás mellett. Tovább olvasom »

Örökzöldek

A kertkultúra fejlődése nagy lendületet ad az örökzöld növények elterjedésének. Az utóbbi évek növénynemesítése talán a legeredményesebb az örökzöldek előállításában. Az örökzöldek (Chamaesyparis, Cupressocyparis, Juniperus, Picea, Pinus, Taxus, Thuja különböző változatai) legnagyobb előnye, hogy díszítőértéküket egész évben megőrzik. Benmostfulrochi . Forma- és színgazdagságuk olyan nagy, hogy csupán örökzöldekből festői kompozíciójú kert, vagy növénycsoport alakítható ki. A szeptember vége, október hónap az örökzöldek, fenyők telepítésének ideje. Az örökzöld növények esztétikai értéke mellett rendkívül nagy jelentőségű, hogy az általuk borított talaj alig igényel gondozást. Tovább olvasom »